Pages Navigation Menu

DE OMGEVING

Weelderige waterpartijen en robuuste eikenlanen sieren het landschap. Het park met het bos en de dorpskern vormen het centrum van Landgoed Hemmen. De omliggende landerijen worden vooral gebruikt als landbouwgrond, wat het uiterlijk van het buitengebied bepaald.

Met een grondgebied van ongeveer 700 ha. is Landgoed Hemmen één van de grootste particuliere landgoederen in Nederland. In 2003 is er 4 km aan nieuwe wandelpaden geopend. Tijdens een wandeling over Landgoed “de Heerlijkheid Hemmen” loopt u tussen het groen van hoogstamboomgaarden en weilanden afgezet met vlechtheggen.

De waterpartijen in het Engelse landschapspark en de grachten rondom de ruïne van “Huis Hemmen” staan in verbinding met de rivier de Linge. Vanaf de ruïne ziet u kijkend over het water van de kom, de lange eikenlanen.

Een heerlijke plek om tot rust te komen of actief bezig te zijn.

Gaat de plataan eraan…

Posted by on jun 27, 2016 in de Omgeving | 0 comments

Gaat de plataan eraan…

Gaat de plataan eraan? Wat u waarschijnlijk (nog) niet weet: de dikste plataan op het landgoed in Hemmen is gelijk ook de dikste in Nederland. Zijn omtrek:  7,87 meter. Hij is niet de oudste, die zou  in park Hoekenburg in Voorburg moeten staan met een leeftijd van 387 jaar. Ook mooi. Er zijn in Hemmen meer platanen. De bekendste is ongetwijfeld de Oosterse plataan, beter bekend als de ‘holle boom’. We kennen de plataan als een boom vol gebladerte. Het landschap in de zuid-oosthoek van Frankrijk bijvoorbeeld is ondenkbaar zonder platanen. ...

verder lezen

Schipper mag ik overvaren…..

Posted by on apr 6, 2016 in de Omgeving | 0 comments

Schipper mag ik overvaren…..

Ja, maar dan zult u lang moeten wachten want er is geen schipper te bekennen. U bent namelijk zelf de gezagvoerder. We hebben het over het  trekpontje van het landgoed ‘De Heerlijkheid Hemmen’. U stapt op de ‘veerboot’ en trekt u zelf naar de overkant. U bent heer en meester zolang de overtocht duurt en hoelang die duurt bepaalt u zelf. Maar waar vind ik dat pontje? Vanaf de kom in Hemmen loopt u richting de Linge, de Tolbrug over langs een waterwingebied en na 997 m bereikt u  links een passeerhek.  Daarachter vervolgt u over een...

verder lezen

Landgoedkaart

Posted by on sep 3, 2013 in de Omgeving | 0 comments

Landgoedkaart

Het park en het dorp Hemmen vormen een buitengewoon aantrekkelijk gebied, vooral voor dagrecreanten. Het landgoed Hemmen wordt wel “de parel van Betuwe” genoemd. Het is een oase van rust en een groen gebied in het open Betuwse landschap. Hierdoor is het bij uitstek een aantrekkelijk wandel- en fietsgebied. De oude landschapsstructuur vervaagt, maar rondom Hemmen is deze nog tamelijk gaaf en herkenbaar. Op de kaart vindt u informatie waar u de toeristische aandachtspunten kunt vinden.  

verder lezen

Wandelroutes

Posted by on sep 3, 2013 in de Omgeving | 0 comments

Wandelroutes

Op landgoed Hemmen is een uitgebreid net van wandelpaden gerealiseerd. Stichting het Lijndensche Fonds en CNME ’t Pakhuis hebben samen een aantal wandelroutes ontwikkeld. Deze bieden een blik op de omgeving, toegespitst op de natuur of op de culturele aspecten van het landgoed. Deze wandelroutes zijn verkrijgbaar in het Cultuur Natuur en Milieu Educatiecentrum ‘t Pakhuis aan de Boelenhamsestraat 7 in Hemmen. Door landgoed Hemmen loopt ook het Grote Rivierenpad.

verder lezen

Fietsroutes

Posted by on sep 3, 2013 in de Omgeving | 0 comments

De afwisseling in het landschap van landgoed Hemmen nodigt uit tot fietsen in de omgeving. Er is door de Stichting het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending en het CNME ’t Pakhuis samen een fietsroute over het landgoed samengesteld. Daarbij komt u langs alle toeristisch interessante punten van landgoed Hemmen, zowel ten opzichte van de natuurlijke omgeving als de historische interessante plaatsen. Deze fietsroute is verkrijgbaar in het Cultuur Natuur en Milieu Educatiecentrum ‘t Pakhuis aan de Boelenhamsestraat 7 in Hemmen.

verder lezen